Aan de slag met bijzondere schuldhulpverlening

Aan de slag met bijzondere schuldhulpverlening

Op dinsdag 18 december is in Brunssum-Noord ‘Os Hoes’ geopend. Een huiselijke plek waar ISD BOL-klanten van met problematische schulden ondersteund worden om hun problemen aan te pakken. Ze blijven zelf de regisseur van hun eigen traject, maar worden waar nodig geholpen door gemeente, CMWW, ISD BOL, Betere Buren of Kredietbank Limburg (KBL).

Mensen maken onder invloed van langdurige stressvolle omstandigheden keuzes die hen soms in de (financiële) problemen brengen. Uit onderzoeken, gebaseerd op de hersenwetenschappen, is naar voren gekomen dat er een aantoonbaar verband is tussen stress en schulden.

De gemeente Brunssum is daarom gestart met een project, ‘Mobility Mentoring’. Het verminderen van stress is de rode draad in het traject. Een coach ondersteunt bij het vergroten van de economische zelfredzaamheid. En dat gaat verder dan alleen werk regelen.

Huiskamer
Nieuwe klanten van ISDBOL die met problematische schulden kampen, worden uitgenodigd voor het project. Wanneer ze de uitnodiging accepteren, worden zij ontvangen in ‘Os Hoes’, in een “huiskamer”. Een formele locatie zoals gemeente of Sociale dienst is immers niet altijd de juiste omgeving om zonder stress aan de slag te gaan met problemen.

Afhankelijk van de situatie schuiven ook andere partijen aan, om mee te helpen. Bijvoorbeeld Stichting Lezen en Schrijven of woningcorporaties.

Door eerst de oorzaak van de stress weg te werken, ontstaat er bij de klant ruimte om te werken aan doelen op langere termijn. Deze werkwijze maakt het voor de klant mogelijk om een voor zichzelf een stabiele, stressvrije en financieel gezonde toekomst te creëren.

Foto:
Van links naar rechts, Roy Spiertz (KBL), Gerard van Bakel (Betere Buren), wethouders Servie L’Espoir en Hugo Janssen (gemeente Brunssum), Jan van de Venne (CMMW) en Bert Smeijsters (ISD BOL). Foto: Emile Verhijden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.