Britse ambassadeur naar Brunssum voor unieke onderscheiding

Britse ambassadeur naar Brunssum voor unieke onderscheiding

De Britse ambassadeur in Nederland, Peter Wilson, komt op donderdag 19 september naar Brunssum om de uitreiking van een unieke onderscheiding bij te wonen. De gemeente Brunssum verleent op die dag het Ereburgerschap aan de 328 Britse soldaten die sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen op het Brunssum War Cemetery. Het is wereldwijd voor het eerst dat soldaten van een Brits war cemetery een ereburgerschap verleend krijgen.

Met de toekenning van het Ereburgerschap wil de gemeenteraad van Brunssum de diepe dankbaarheid tot uitdrukking brengen voor het offer dat deze soldaten brachten voor onze vrijheid.

De uitreiking vindt plaats op donderdag 19 september 2019. Op deze dag is het precies 75 jaar geleden dat Brunssum werd bevrijd.

Internationale belangstelling
De uitreiking wordt bijgewoond door meer dan 100 nabestaanden uit het buitenland. Zij komen uit onder meer Engeland, Canada en Australië.

Eveneens aanwezig zijn vertegenwoordigingen van een aantal Britse regimenten, waaronder de Royal Engineers, de Royal Army Service Corps, de Devon and Dorset Regimental Association, en RHQ The Rifles. Van al deze regimenten liggen soldaten begraven in Brunssum.

Andere bijzondere gasten zijn Victoria Wallace, Director-General van de Commonwealth War Graves Commission, en gouverneur Theo Bovens.

Tijdens de ceremonie zullen leerlingen van de NATO International School in Brunssum de namen van alle 328 soldaten uitspreken.

Aansluitend ontvangen de aanwezige nabestaanden een oorkonde op naam, verbonden aan het Ereburgerschap. De Erepenning, eveneens verbonden aan het Ereburgerschap, zal burgemeester Gerd Leers uitreiken aan ambassadeur Wilson.

Uitreiking

De uitreiking van het Ereburgerschap gebeurt tijdens een speciale ceremonie op het Brunssum War Cemetery aan de Heufstraat in Brunssum.

Vanaf 18 uur zal een stoet van genodigden en belangstellenden vanaf het Lindeplein naar het ereveld aan de Heufstraat lopen.

De ceremonie op het ereveld zelf begint om 18.45 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.