Eerste Peuter4daagse in Brunssum

Dit jaar vindt de eerste Brunssumse Peuter4daagse plaats. De wandeltocht voor peuters is onderdeel van de Week voor de Gezonde Jeugd, van 7 tot en met 11 juni.

Bewegen is goed voor jong en oud. Doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) minimaal 15 minuten per dag met de peuters gaat wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren in een vroeg stadium hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

JOGG
De vierdaagse is onderdeel van een programma om kinderen in Brunssum te stimuleren en te motiveren om méér te bewegen en gezond te eten. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) heet dat programma.

Bewegen is niet alleen belangrijk om op een gezond gewicht te blijven, maar het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Voldoende beweging verbetert de lichamelijke groei en stimuleert de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Door peuters bewegingsoefeningen te laten doen, leren kinderen onder andere afstand inschatten, en begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht en samenwerken.

300 peuters
De Peuter4daagse vindt in heel Zuid-Limburg plaats. Het is een samenwerking tussen 16 Zuid-Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs. Bijna 5.500 peuters, 750 pedagogisch medewerkers van 148 kinderopvanglocaties wandelen mee.

In Brunssum nemen 300 peuters deel aan deze beweegactie. De peuterspeelzalen die meedoen, krijgen van JOGG Brunssum en RiskCare Preventie een beweegmand. Hierin zit materiaal dat de leidsters kunnen gebruiken om ook door het hele jaar heen de peuters het plezier van bewegen te laten ontdekken. Omdat naast het bewegen ook gezond eten belangrijk is, wordt tijdens de Peuter4daagse door de PLUS Quaedvlieg op iedere locatie een lekkere fruitmand met diverse soorten fruit afgeleverd.

Aan het einde van de week krijgen alle peuters een medaille.

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door JOGG, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg en Provincie Limburg.

Laatse publicties