Gemeente neemt Romboutsgebouw over

Gemeente neemt Romboutsgebouw over

De gemeente Brunssum is met de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) overeengekomen om het schoolgebouw, waarin het Romboutscollege is gehuisvest, over te nemen. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat het voortgezet onderwijs uit Brunssum verdwijnt.

Het voortbestaan van het Romboutscollege in Brunssum staat al jaren onder druk, door teruglopende leerlingaantallen.

In 2017 werd duidelijk dat LVO voornemens was de school te sluiten. Vanaf medio 2017 heeft de gemeente gesprekken gevoerd met LVO om te bezien of behoud van voortgezet onderwijs in Brunssum tot de mogelijkheden behoort. In die gesprekken heeft LVO de gemeente gevraagd om het schoolgebouw over te nemen, om noodgedwongen sluiting van onderwijs op die locatie te voorkomen.

Compass
In augustus 2018 is het reguliere MAVO-HAVO-VWO onderwijspakket in Brunssum afgebouwd. Tegelijkertijd ging in dat schooljaar (2018/2019) een nieuw onderwijs-concept van start. Compass is een innovatieve, gepersonaliseerde en kleinschalige onderwijsvorm, ontwikkeld door docenten van het Romboutscollege, Emmacollege, Sint-Janscollege en het Broeklandcollege. Compass is voor leerlingen met een MAVO-, HAVO- en VWO-advies.

LVO heeft de gemeente toegezegd het Compass-concept exclusief op de locatie Rombouts aan te bieden voor leerlingen uit de hele regio Parkstad Limburg. Daarmee zou, met de overname van het schoolgebouw, voortgezet onderwijs voor de gemeente Brunssum behouden blijven.

Tienercollege
LVO en gemeente willen Compass graag verder uitbouwen op de Brunssumse locatie. De gebruikte onderwijsmethode sluit goed aan bij de lesmethoden op een aantal Brunssumse basisscholen, waardoor leerlingen gemakkelijk de overstap kunnen maken naar voortgezet onderwijs op MAVO-HAVO-VWO-niveau. Ook is LVO in gesprek met Movare om binnen Compass een vorm van ‘tienercollege’ aan te bieden. Dit is bedoeld voor kinderen van 10-14 jaar om de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs soepel te laten verlopen.

Math Houben, wethouder Onderwijs, is positief over de afspraken met LVO. “Met deze overeenkomst hebben we een goede basis gelegd voor de toekomst van voortgezet onderwijs in Brunssum. Compass biedt het beste van twee werelden: een moderne vorm van onderwijs op een vertrouwde plek voor onze kinderen en hun ouders. Dat is winst voor Brunssum en onze inwoners”.

Kosten
Met de overname wordt de gemeente verantwoordelijk voor het schoolgebouw en de exploitatie ervan. Om de exploitatiekosten te drukken, zoekt de gemeente naar efficiënter gebruik van de ruimtes en uitbreiding van de verhuur. Naast de huidige gebruikers – Compass, Talent, CMWW en de bibliotheek – wordt gekeken of het gebouw geschikt te maken is voor een talentontdekcentrum, waar jongeren hun talenten en interesses kunnen ontdekken en deze koppelen aan opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid in de regio.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de overname. Als de raad instemt met het voorstel, neemt de gemeente het schoolgebouw over per 1 augustus 2019.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.