Gemeenteraad sluit training met succes af

Gemeenteraad sluit training met succes af

De gemeenteraad van Brunssum heeft op woensdag 19 december 2018 een training ‘professionalisering’ afgesloten. Tijdens een bijeenkomst op woensdagavond in de Brikke Oave voor bestuurders uit heel Limburg werden de resultaten van de training gepresenteerd. Brunssum heeft de training als pilot ontwikkeld, om ook de kwaliteit van het lokaal bestuur in andere gemeenten te versterken.

De training is in Brunssum ontwikkeld naar aanleiding van een bestuurscrisis in deze gemeente. De training had tot doel de onderlinge omgangsvormen te verbeteren en de professionaliteit van het lokaal bestuur, en daarmee de bestuurskracht, te versterken.

Acteurs
De training bestond uit individuele sessies en groepsbijeenkomsten, geleid door psychologen en professionele trainers.

In de individuele sessies, met een psychologe, kon iedere deelnemer aangeven wat voor hem/haar de de belangrijkste thema’s waren die speelden. De rode draad uit deze gesprekken vormde de basis voor de andere onderdelen van de training. Daarbij werden workshops over de politieke en bestuurlijke rollen van raadsleden en wethouders georganiseerd. Het accent lag op het verbeteren van de onderlinge verhoudingen en het herstellen van ‘de verbinding’.

Tijdens de training zijn ook professionele acteurs ingezet die, via nagespeelde situaties, de deelnemers uitnodigden tot inzicht in en reflectie op het eigen handelen en de eigen rol.

Pilot
De training werd gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hiermee een pilot wil ontwikkelen die ook in andere gemeenten ingezet kan worden.

Wnd. burgemeester Gerd Leers benadrukt dat de oude situatie in Brunssum, met zijn gepolariseerde verhoudingen in de gemeenteraad, niet uniek was. “Politici en bestuurders nemen tegenwoordig snel de taal en de mores van de straat, van de social media, over. Het oude poldermodel lijkt afgedaan. Daarvoor in de plaats zie je polarisatie. Terwijl besturen, in een democratie als de Nederlandse, juist het zoeken is naar gedeelde belangen. Daar moet je elkaar vinden. In het midden”.

Die vaardigheid om ‘de verbinding’ te maken, stond centraal in de in Brunssum ontwikkelde training. Burgemeester Leers nodigde op 19 december andere bestuurders uit om de training over te nemen. “Het is een investering in je eigen professionaliteit. Juist in deze tijd, waarin gemeenten zo onder druk staan, is het geen overbodige luxe om voor die investering te kiezen.

Bestuurders – raadsleden, wethouders – staan hiermee sterker in hun rol. Uiteindelijk leidt dat tot een overheid die beter presteert en inwoners die daarvan profiteren”.

Documentaire
De gemeente Brunssum maakte een documentaire over de training, ‘Opnieuw verbonden’. In deze documentaire lichten de trainers de opzet van de training toe en spreken verschillende raadsleden over hun ervaringen. De 12-minuten durende documentaire is te bekijken op het Youtube-kanaal en de Facebook-pagina van de gemeente.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.