Mijnwater B.V. met de 1e proefboring

Mijnwater B.V. met de 1e proefboring

Maandag 10 december is Mijnwater B.V. gestart met de 1e proefboring voor een open bodemenergiesysteem (warmte-koude-opslag (WKO)) bij de Tarcisius locatie aan de Sint Gregoriuslaan in Brunssum.
De boring vindt plaats in het kader van de aanleg van een circulair energienetwerk. De boring moet uitwijzen of de bron ingezet kan worden als een functionerende warmte- en koudebron.

Bij de proefboring wordt niet naar mijnwater geboord, maar naar een ondieper watervoerende grondlaag (maximale diepte 130 meter). In deze grondlaag willen we warmte-koude-opslag (WKO) toepassen. De proefbron wordt zodanig geconstrueerd dat deze maximale kans heeft om ingezet te worden als een functionerende WKO-bron. De WKO-installatie zal later onderdeel uitmaken van het totaalsysteem van Mijnwater B.V.
Een WKO-installatie pompt water op, waaraan warmte en koude (energie) kan worden onttrokken door middel van een warmtewisselaar. De warmte en koude wordt via een ondergronds energienet geleverd aan gebouwen om ruimtes te verwarmen of koelen en voor het maken van warm kraanwater.

In 2050 moet iedereen in Nederland ‘van het aardgas af’ zijn. Rijksoverheid heeft bepaald dat dan de energievoorziening volledig duurzaam moet zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.