Nabestaanden wonen herdenking Lancaster-crash bij

Nabestaanden wonen herdenking Lancaster-crash bij

Op zaterdag 5 oktober 2019 vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij de plek waar 77 jaar geleden, in 1942, een Britse bommenwerper neerstortte in Brunssum. Bij de herdenking is Jane O’Farrell aanwezig, nicht van één van de omgekomen bemanningsleden.

Op 5 oktober 1942 stortte een Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force, de Avro Lancaster R 5701, neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk (nu Klingelsberg). Hoewel het toestel crashte in een woonwijk, waren er geen slachtoffers op de grond.

Wel kwamen alle zeven bemanningsleden van de Lancaster om het leven. Ze liggen begraven op het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.

Monument
Om de plek waar het vliegtuig neerkwam, werd in 1994 een monument onthuld. Dat was het werk ‘Verstoorde huisraad’ van kunstenaar Marco Juriën.

Elk jaar vindt er op 5 oktober een herdenkingsplechtigheid plaats bij dit monument, georganiseerd door Britse militairen die zijn gelegerd in het Joint Force Command Headquarters in Brunssum.

Dit jaar zijn Jane O’Farrell en haar kinderen aanwezig bij de plechtigheid. Zij is de nicht van John Dawson, één van de omgekomen bemanningsleden.

Het monument ‘Verstoorde huisraad’ is gelegen in het plantsoen op de hoek Maastrichterstraat/Platanendreef in Brunssum. De herdenking op zaterdag 5 oktober begint om 11 uur en wordt geleid door wnd. burgemeester Gerd Leers.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.