Uniek naslagwerk 100 jaar RMK

Mannenkoor RMK 1921 uit Brunssum viert dit jaar het eeuwbestaan. Het internationaal befaamde koor zag sinds de officieuze oprichting de wereld veranderen. Hoe passend is het dat de vereniging nu een patrones heeft die over de mannen waakt?

Het was tijdens Eerste Wereldoorlog nog ondenkbaar. Vreemd genoeg heeft Brunssum zijn koor te danken aan die ‘Grote Oorlog’. Belgen vluchtten massaal naar het neutrale Nederland. In de Parelstad werd op de kop van de Haansberg een vluchtelingenkamp ingericht. Tegenover de ingang kwam een noodkerkje.

In de volksmond werd dat vrij snel ‘t Belzje kirkske genoemd. De diensten daar werden goed bezocht, wat reden was voor een twaalftal Belgen om een eigen koor op te richten. Wekelijks werd door St. Caecilia de dienst opgeluisterd. En zelfs nadat in 1919 de vrede in Versailles werd getekend, bleef het koor actief.

Het snel ontwikkelende Treebeek zorgde voor een constante stroom kerkgangers. De bouw van katholieke en protestantse gebedshuizen betekende echter het einde voor het noodkerkje. Ook St. Caecilia dreigde te verdwijnen. Maar door ingrijpen van enkele leden bleef dat beperkt tot de naam. Op 21 maart 1921 werd het Rumpens Mannenkoor opgericht.

De reden voor die naam? Omdat gerepeteerd werd in zaal Claessen. En die lag in de wijk Rumpen. Onder de rook van de immer uitdijende Staatsmijnen gingen wederom twaalf enthousiaste zangers voortvarend van start.

Zo werd in Heerlen in 1926 bij een concours gezongen. Tijdens de Groote Nationale en Internationale Zangwedstrijd voor Mannenkoren, Solo en Dubbel Mannenkwartetten werd een tweede prijs gehaald. Het was reden om op de Markt de Cramignon te dansen. Binnen de kortste tijd groeide het aantal leden naar dertig – en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog – zelfs 75 zangers.

Het is maar een van de vele verhalen die een comité van het koor verzamelde voor een bijzonder boek. Onder Frans Daalman werden 4500 scans gemaakt van foto’s, krantenknipsels en ander interessant materiaal. Eerder gaven de leden aan dat het een soort familiealbum is geworden. Om de simpele reden dat Mannenkoort RMK 1921 één grote familie is gebleven.

Het uniek naslagwerk waarin ook muzikale fragmenten te horen zijn, wordt woensdag 7 juli door Wilma van der Rijt officieel gepresenteerd. Die wordt dan ook geïnstalleerd als beschermvrouw. Het boek is bestellen via e-mail (rmk100jaar@gmail.com) en te koop bij sigarenspeciaalzaak Hermans of gemeenschapshuis Concordia.

Klik hier voor de fotoreportage.

Laatse publicties