Gratis NAVO-concerten op 23 juni 2023

Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum biedt inwoners van Brunssum, jong en oud, op vrijdag 23 juni diverse gratis concerten aan. De concerten worden gegeven door militaire bands uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Twee concerten vinden plaats in de Brikke Oave, het derde in het Openluchttheater. Ook zijn er muziekoptredens in het centrum en bij alle verzorgingshuizen.

De concerten zijn een cadeautje van de NAVO aan Brunssum omdat het hoofdkwartier dit jaar de 70e verjaardag viert. Alle concerten zijn gratis, en iedereen is van harte welkom.

Brikke Oave
In de Brikke Oave treedt het Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ van de Koninklijke Landmacht op.

De voorstelling van de fanfare (26 muzikanten) staat in het teken van ‘veteranen’. In een levendige voorstelling met livemuziek en beeldrapportages wordt het verhaal van een bestaand veteranengezin verteld. De vader werkt bij de Luchtmobiele Brigade in Assen en is net teruggekeerd uit Afghanistan. Dochter Marlies en haar vader worden gevolgd tijdens zijn uitzending en na thuiskomst. Ook oudere veteranen komen tijdens deze voorstelling in beeld.

De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten. De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ treedt twee keer op in de Brikke Oave, om 11.00 uur en om 13.00 uur. U bent van harte welkom.

Openluchttheater
In het Openluchttheater treedt om 14.00 uur een Duitse militaire band op, de Musikkorps der Bundeswehr. Dit orkest bestaat uit 60 militairen, en geldt als één van de meest gerenommeerde Duitse militaire bands. Het Musikkorps brengt een afwisselend muzikaal programma – met ook enkele Limburgse klanken.

Het concert van het Musikkorps duurt ongeveer een uur. Ook hier bent u van harte welkom.

Lindeplein
Het NAVO-hoofdkwartier biedt op vrijdag 23 juni ook enkele optredens op het Lindeplein aan.

Hier treedt een Bulgaarse folkloristische dansgroep op, bestaande uit 4 mannen en 4 vrouwen. Ze geven steeds een dansvoorstelling van 10 minuten. De voorstellingen starten om 10.45 uur, 11.45 uur, 12.45 uur en 13.45 uur.

Verzorgingshuizen & centrum
Ook de bewoners van de vier verzorgingshuizen krijgen een muzikale traktatie van het NAVO-hoofdkwartier.

Een Franse militaire band uit Lille, 8 personen sterk, geeft om 10 uur een optreden voor het gemeentehuis. Daarna bezoekt dit ’Combo jazz de la musique de l’infanterie’ de verzorgingshuizen waar ze steeds een concert verzorgen van 15 minuten.

· Emmastaete, begin voorstelling om 10.25 uur

· Huize Louise, begin voorstelling om 10.50 uur

· Schuttershof, begin voorstelling om 11.15 uur

· Bronnenhof, begin voorstelling om 11.35 uur

Om 12.00 uur is de band terug in het centrum van Brunssum. Tot 13.00 uur spelen ze in het winkelcentrum, in de Kerkstraat en Schiffelerstraat en op het Victoriaplein.

70 jaar NAVO-hoofdkwartier
Het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum werd 70 jaar geleden, in de zomer van 1953, opgericht in Fontainebleau, nabij Parijs, Frankrijk. Het heette toen nog AFCENT.

In 1966 trad Frankrijk uit (de militaire tak van) de NAVO en werd gezocht naar een nieuwe locatie voor het hoofdkwartier. In 1967 vestigde AFCENT zich in Brunssum. Sinds 2004 draagt het de naam Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum.

Met het aanbieden van de gratis concerten op 23 juni wil de NAVO de diepe dankbaarheid tot uiting brengen voor de gastvrijheid van de Brunssumse bevolking. De NAVO zal later dit jaar nog enkele andere publieksevenementen organiseren.